Dorpshuis met zig-zag-dak

Het nieuwe dorpshuis van Zwanenburg kun je met recht heel bijzonder noemen. Het zigzaggende dak is niet alleen fraai, maar ook functioneel. De licht tot steil hellende zadelkappen houden de bezoekers droog en warm, laten daglicht toe en zetten zonlicht om in elektriciteit. Mede vanwege de locatie, vlakbij Schiphol, werd gekozen voor een kerosine-resistente FPO dakbedekking.

Ontmoetingsplek met faciliteiten

De gemeente Haarlemmermeer, waartoe Zwanenburg behoort, wilde een nieuwe ontmoetingsplek creëren voor jong en oud met faciliteiten voor sport, cultuur en ontspanning. Heren 5 architecten kreeg de opdracht voor het ontwerp van het dorpshuis, dat ligt tussen een winkelplein en een park met water. Alle gebruiksruimten van het nieuwe Hart van Zwanenburg zijn zichtbaar vanuit de centrale ontvangstruimte met bar. Vanuit deze ‘binnenstraat’ met toegangen aan de plein- en parkzijde kun je onder meer de sporthal, de bibliotheek en de biljartzaal betreden.

Dorpshuis met zig-zag-dak

Technische realisatie dak

Het dak van de sporthal heeft een stalen draagconstructie met raatliggers in de nokken en goten. Daarop bevindt zich een pakket met geprofileerde staalplaten, PE folie, 142 mm PIR isolatie, 1,5 mm FPO membraan en decoratieve FPO profielen van 35 mm breed en 25 mm hoog. De combinatie van de lichtgrijze kleur en de decoratieve elementen geeft het dak een ‘zink met felsnaden’-look.

Hendrikx Daksystemen kreeg de opdracht voor de uitvoering, mede vanwege de meer dan 25 jaar ervaring met het toegepaste FPO systeem: Sarnafil TS77-15. Het dakdekkersbedrijf werkt met vier man tegelijk op het dak. In totaal wordt ongeveer 3.450 m2 bedekking aangebracht: FPO met een inlage van polyestervezel en glasvezelversterking. Die inlage draagt bij aan de treksterkte en verplaatst de windbelasting naar de mechanische bevestigingen die in het dakvlak verankerd zitten. De dakbedekking wordt aan dakankers gelast. Aan de pleinzijde krijgt de kap een grote tekst: DORPSHUIS. Met de tekst wordt verwezen naar de grote boerenschuren in de Haarlemmermeerpolder. Het dorpshuis is met mens- en milieuvriendelijke materialen gebouwd. Gelamineerde houten spanten, die in het zicht blijven, ondersteunen het dak met behulp van magnetische inductie. De met kunststof omhulde metalen ankers zijn aan de bovenzijde voorzien van een
FPO laag. Die laag versmelt met de dakbedekking door de inductie. De decoratieve profielen worden daarna op de dakbedekking gelast.

Duurzaam dak

Het dorpshuis wordt met mens- en milieuvriendelijke materialen gebouwd. Gelamineerde houten spanten, die in het zicht blijven, ondersteunen het dak. De gevels die grenzen aan het park krijgen houten bekleding en de gevels aan het plein metselwerk. Aan de verblijfsruimtes, waaronder de sporthal, stelde de opdrachtgever hoge akoestische eisen. De nagalmtijd is straks korter dan de NOC-NCF eisen. De daken worden akoestisch uitgevoerd. In de cannelures van de geperforeerde geprofileerde stalen dakplaten komt geluiddempende minerale wol. Mede omdat de FPO  dakbedekking chemisch resistent is tegen kerosine, koos de opdrachtgever daarvoor. Bij oplevering wordt tien jaar garantie gegeven op product en verwerking. De dakbedekking heeft een  verwachte levensduur van meer dan 40 jaar. De dakdekker adviseert om minimaal twee keer per jaar de goten schoon te maken ter voorkoming van verstopping in de afvoeren, ook omdat
er veel loofbomen rondom het gebouw staan. Het zeer goed geïsoleerde dak met een Rc van 6,0 W/m2K wordt voor ongeveer de helft voorzien van zonnepanelen, wat het gebouw zelfvoorzienend maakt. De opgewekte elektriciteit wordt teruggeleverd aan het net of direct gebruikt. Bijvoorbeeld voor het koelen of verwarmen van de vloeren met behulp van een warmtepomp. De zonnepanelen komen op de zuidelijke zijden van de dakkappen.

Dakveiligheid

Sarnafil dakbedekking wordt meestal aangebracht op platte tot licht hellende daken. In Zwanenburg zijn de daken niet alleen steil, tot 67°, maar ook hoog, tot 10 meter. De steile daken maken het gebruik van een lasautomaat onmogelijk. Alle verbindingen tussen de stroken dakbedekking worden handmatig gelast, wat extra mankracht vergt. Om veilig en efficiënt te werken gebruiken dakdekkers speciale, op maat gemaakte ladders. Die ladders zijn voorzien van aangelaste beugels met rolvoorziening,

Bron: www.architectenweb.nl
Tekst en foto’s: Martijn van den Bouwhuijsen
Visualisaties: heren 5 architecten